Bylinka měsíce: Fenykl
Tato aromatická bylina, která je často používána jako koření, se stala také oblíbenou přísadou v bylinkových čajích a má mnoho léčebných účinků.
Pojďme se podívat na to, co činí plody fenyklu výjimečným.
Fenykl obecný se velmi podobá kopru a volně jej spatříme růst zejména ve středomoří, kolem Černého moře a také v Přední Asii. U nás na něj narazíme na jižní Moravě, kde mu vyhovuje teplejší, slunečné počasí. Pěstuje se také uměle pro potřeby trhu, a to zejména ve Francii, ale také v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku, Egyptě a Číně.
Fenykl dorůstá do výšky až dvou a půl metrů. Má dužnatý kořen, jemné lístky ve tvaru nitek a žlutě zbarvené květy, které vykvétají v bohatých okolících, které se později mění ve tmavé zašpičatělé plody. Poznat jej lze také podle silné aromatické vůně.
Plody jsou dvounažky, které se ve zralosti rozpadající na dva plůdky 3 až 5 mm dlouhé. Jsou příčně okrouhlé a mají podélná žebra. Jedna rostlina může vyprodukovat v prvém roce tisíc semen a ve druhém ještě více.
Kvete od července do září a ideální dobou sběru plodu začíná právě teď - září a říjen za suchého počasí.
Semena obsahují anethol, silice, fenylkarbonové kyseliny, mastný olej, flavonoidy, kumariny, pryskyřice, hořčiny, saponiny, rutin, vitamíny A, B, C, E a další četné stopové prvky.
Nálev působí příznivě zejména na trávicí trakt. Je vhodný při nadýmání a zažívacích potížích. Je ideálním čajem po jídle. Fenyklový čaj je tradičně používán pro podporu tvorby mateřského mléka. Při kojení jsou z něj látky obsažené v mléce prospěšné také pro miminko – trávení, nadýmání. Obsahuje flavonoidy a antioxidanty, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením volnými radikály. Fenykl je také vhodné zařadit při menopauze, přispívá k celkovému komfortu (před) menstruačních příznaků a zdraví. Fenykl obsahuje vitamíny a minerály, které mohou podpořit imunitní systém a pomoci v boji proti infekcím.
Příprava nálevu/čaje
Jednu čajovou lžičku vsypte do studené vody (200 ml) a přiveďte k varu. Krátce povařte. V zakryté nádobě nechejte 15 minut odstát, poté sceďte. Užívá se teplý nejlépe 2x denně, ráno a večer. Dobrou chuť!
Čaj z fenyklu je příjemně sladký, slabě peprný. Jeho nálev je téměř bezbarvý, bylinkově vonící. Chutná lahodně, postrádá jakékoli svíravé nebo hořké stopy. Osvěžující čaj je známý i svými účinky na osvěžení dechu.
Zajímavosti
V Indii bývá zvykem dávat hostům při odchodu pro zlepšení trávení semena fenyklu obalená v cukru.
Semena fenyklu jsou používána v kulinářství jako koření a mají výraznou anýzovou chuť.
Pěstuje se také tzv. sladký fenykl, který se jako lahůdková zelenina sklízí ještě před květem v prvém roce. Užitek poskytuje nadzemní zhrublá část připomínající bílou hlízu, která je ve skutečnosti složena z do sebe zapadajících zdužnatělých listových pochev. Má příjemnou vůni a anýzovou chuť.
Silice, které fenykl obsahuje, se rovněž používaly proti blechám a vším.
Naši předkové žvýkali semena kvůli svěžímu dechu a zlepšení stavu dásní.
Fenykl je rovněž součástí mnoha likérů a bylinných alkoholických nápojů (např. absint).
Tato bylina je známa také pod názvy italský kopr, římský kopr, boloňský fenykl, vlašský kopr nebo sladký kopr či úkrop.
Sušené stonky mají použití v provensálské kuchyni. Měkké listy a vrcholky se používají k ochucení salátu a jídel. Jsou výborné na balkánské a řecké sýry.