Bylinka měsíce: Zázvor
Zázvor znala již indická ajurvéda, která ho předepisovala lidem pociťující vnitřní chlad.
Zázvor pochází z Číny nebo Indie. Ve 21. století je největším pěstitelem zázvoru Indie, kde je vyprodukováno více než 80% světové produkce a většina je v zemi také zkonzumována. Mezi další významné producenty zázvoru se pak řadí Nigérie, Čína a Nepál, ale pěstuje se hojně také v Indonésii, v Thajsku, v Bangladéši nebo třeba v Japonsku. Kromě toho se mezi producenty řadí také Austrálie, Spojené státy či Velká Británie.
Pro zázvor je typický hlízovitý, dužnatý oddenek, který se skládá z jednotlivých pospojovaných článků. Z něj pak vyrůstá lodyha, která střídavě nese řadu jednoduchých, špičatých, úzce kopinatých listů. Ty bývají zhruba 25 cm dlouhé a 2-3 cm široké. Celá rostlina je vysoká kolem jednoho metru a připomíná rákosí a květy se podobají orchidejím, ale jsou u zázvoru velmi vzácné.
Zázvorový oddenek mívá žlutou, okrovou, někdy i načervenalou barvu. Jeho chuť je velice výrazná a aromatická. Často bývá ovocná (lehce citrusová), osvěžující a zároveň sladce pikantní. Ve větším množství pro Vás může být jeho chuť ostrá až příliš. Oddenek se také vyznačuje silnou pryskyřičnou vůní.
Oddenek ze zázvoru má protizánětlivé účinky. Příznivě působí na trávicí systém a má také antiemetické účinky – tlumí zvracení. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, naši imunitu. Příznivě působí na činnost kardiovaskulárního systému a hladinu cukru v krvi. Konzumuje-li se v podobě horkého čaje, uvolňuje se ze zázvoru gingerol a proteáza, které prohřívají organismus a stimulují krevní oběh.
Ze zázvoru lze připravit nejen chutný nálev, ale jeho použití je velmi rozmanité. Mezi nejznámější zázvorové produkty patří také – likéry, sirupy, bonbony, pivo, nakládaný i kandovaný zázvor a mnoho dalšího.
Bez zázvoru se neobejde indická ani čínská kuchyně, kde ho dávají do sladkých i slaných pokrmů. Používá se tradičně z důvodu osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a také odlehčení těžkých pokrmů – například z vepřového či kachního masa.
Příprava nálevu - čaje
Jednu čajovou lžičku vsypte do studené vody (200 ml) a přiveďte k varu. Krátce povařte. V zakryté nádobě nechejte 15 odstát, poté sceďte. Pijte 1-2x denně. Nepřekračujte uvedené denní dávkování.
Zázvorový čaj lze připravit jak ze sušeného, tak z čerstvého zázvoru.
Domácí zázvorový sirup s medem
Budete potřebovat: 100 g čerstvého zázvoru, 2 citrony, 10 polévkových lžic tekutého medu, svitek skořice
a uzavíratelnou skleněnou nádobu
Pokud nemáte BIO citrony, tak doporučujeme nechat je namočené ve vlažné octové vodě 10 minut a následně omýt. Zázvor také pořádně omyjeme a poté jej oškrábeme lžičkou. V nožovém mixéru rozmixujeme kousky zázvoru s citrony, přesuneme do nádoby, zalijeme medem a vložíme svitek skořice tak, aby byla celá ponořená. Nádobu uzavřeme a necháme 3 dny louhovat v chladničce. Sirup můžeme užívat po lžičkách nebo zalitý horkou vodou v podobě čaje.
Vyzkoušet můžete také zázvorový sirup z naší nabídky.
Domácí zázvorová limonáda
Budete potřebovat jednu polévkovou lžíci najemno nastrouhaného zázvoru, šťávu z jednoho citronu a 1litr filtrované vody. Vše spolu zamícháme, asi tak půlhodinu necháme odstát a přecedíme. Podle chuti přidejte třtinový cukr, citrusy nebo mátu.
Zajímavosti a historie
Ve 13. a 14. století byl zázvor společně s černým pepřem nejčastěji obchodovaným kořením. Půl kila zázvoru tehdy stálo tolik jako celá ovce.
Nakládaný zázvor se servíruje k japonskému tradičnímu pokrmu sushi, kde slouží k neutralizaci chuti.
Zázvor se slovensky nazývá ďumbier stejně jako nejvyšší vrchol Nízkých Tater.
V Česku se zase už odpradávna pečou tzv. zázvorky – staročeské vánoční cukroví.
V tradiční čínské medicíně je zázvoru připisována síla jang ("suchá"), která je hřejivá, povznášející a aktivační.
Staré babské rady doporučují zázvor také jako afrodiziakum.
Upozornění:
Zázvor není vhodný pro diabetiky, těhotné a kojící ženy a malé děti do dvou let.
Některým lidem může zázvor způsobovat pálení žáhy, bušení srdce či zažívací problémy.
Jeho použití vždy konzultujte s lékařem s ohledem na Váš zdravotní stav.