Jak připravit Cold Brew kávu?
Cold Brew je oblíbený způsob přípravy kávy (klidně i čaje). Princip přípravy stojí na pomalém
louhování čerstvě namleté zrnkové kávy ve studené filtrované vodě zhruba 16 až 24 hodin.
Výsledkem je jemná a chuťově výrazná káva. Cold Brew by mohlo zachutnat i těm, kterým
klasická káva doposud moc nechutnala.
Cold Brew je na rozdíl od ledové kávy mnohem jemnější a obsahuje méně kyselin a je více
nasládlá. V chuti vynikají citrusové a čokoládové tóny, dle druhu zvolené kávy.
Příprava dobrého Cold Brew někdy trvá až 24 hodin. Ale vám zabere jen pár minut.
Zbytek práce udělá kvalitní káva, lednice a čas.
Co budete potřebovat:
- mlýnek na kávu
- 100 g čerstvě nahrubo pomleté kávy
- 1 litr vody pokojové teploty
- French press nebo nějakou uzavíratelnou lahev nebo sklenici
- plátýnko nebo jemné sítko
- 12-16 hodin louhování
- Podle chuti led, plátek citronu, případně jiné ovoce, tonic,...
Příprava:
Umletou kávu smíchejte s vodou v uzavíratelné sklenici nebo ve French Pressu a nechte
cca 12-24 hodin v lednici macerovat. Druhý den kávu přefiltrujte přes plátýnko nebo jemné
sítko a máte hotovo!
V ledničce Cold Brew vydrží až 10 dní.
S poměrem kávy a vody můžete experimentovat a najít tak svůj ideální poměr. S úpravou
receptu na poměr 1:5 nebo dokonce 1:6 si můžete připravit ještě silnější kávu, tedy takový
Cold Brew koncentrát. Ten se dá využít pro přípravu ledové kávy s mlékem nebo jeho rostlinnou
alternativou a různých variant s perlivou vodou nebo tonikem a ovocem.
Tip: Pokud je na vás Cold Brew moc silné určitě se nebojte výsledný nápoj zředit studenou
vodou nebo ledem. Čím déle macerujete, tím silnější nápoj získáváte.
CHCI VYZKOUŠET COLD BREW KÁVU → Zrnková káva - Cuba Sierra Maestra 100g