Letní grilování
Grilovací sezóna je v plném proudu! V Bylince jsme se na ni připravili a máme pro Vás nové druhy koření, které se skvěle hodí pro Vaše letní grilování.
Tady je pár tipů, jak si skvěle pochutnat při každém grilování.
- Používejte skutečně kvalitní, odleželé jateční maso nebo drůbež. Mělo by být co nejlibovější a porostlé kůží.
- Maso před grilováním se pokuste raději omýt čistou vlhkou utěrkou než celé umývat ve vodě.
- Gril vždy předem patřičně rozehřejte, stupeň tepla či žhavosti uhlí volte podle druhu potraviny.
- Maso otáčejte raději kleštěmi, pokud do něj budete píchat vidličkou bude z něj vytékat šťáva.
- Rybu grilujte nejlépe celou, ve speciální košíku, aby se jemné maso ryb nerozpadlo.
- Před grilováním maso, ale i zeleninu a ryby namarinujte, aby pokrm získal výraznější chuť. Marinované potraviny uchovávejte vždy v chladu. Solte až hotový pokrm, a to i s ohledem na další omáčky na stole. Správná marináda povýší dobrou výchozí surovinu na ještě lepší. Jídlo zjemní, dochutí a zkrátí dobu jeho tepelné úpravy.
- Grilovací jehlu nebo rošty zkuste před použitím potřít olejem nebo kůží ze špeku, aby se na ně maso nepřichycovalo.
- Tvrdší druhy zeleniny doporučujeme před grilováním namočit na 15 minut ve studené vodě. Zelenina pak zůstane krásně křehká.
Udělejte si příjemné odpoledne. Pozvěte rodinu nebo přátele a společně přichystejte pohoštění a něco dobrého na gril. Skvěle se pobavíte a určitě to nezůstanete u jednoho společného odpoledne!
Grilovaná kuřecí prsa v jogurtové marinádě
Na gril dejte klidně i tak jemné maso, jakými jsou kuřecí prsa. Je však dobré je předtím namarinovat, aby i po grilování zůstala šťavnatá. Můžete zvolit marinádu na bázi oleje, my však doporučujeme jogurtovou marinádu, díky které budou prsa křehká a šťavnatá.
500 g kuřecích prsou
200 ml bílého jogurtu
sůl
pepř
2 stroužky česneku
2 lžíce citronové šťávy
2 lžičky grilovacího koření Bylinca
Kuřecí prsa otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky.
V míse smícháme bílý jogurt, citronovou šťávu, nadrobno nasekaný česnek a kořenící směs a promícháme. Hotovou marinádou potřeme maso. Marinované maso necháme v lednici naložit na alespoň 2-3 hodiny, nejlépe však přes noc.
Před samotným grilováním necháme maso trochu okapat a grilujeme z obou stran, dokud se maso nepropeče a není dozlatova.
Rajčatová marináda s barbecue kořením
Tato marináda se hodí na všechny druhy masa, případně ji můžete v menším množství vyzkoušet i na grilovanou zeleninu.
2 lžíce olivového oleje
100 ml rajčatové šťávy
½ lžíce worcestrové omáčky
2 chilli papričky
2 lžičky Barbecue koření Bylinca
citron
lžička cukru
česnek
Chilli papričky najemno nasekejte a smíchejte s vymačkanou šťávou z citronu a smíchejte s ostatními surovinami. Maso marinujte alespoň 4 hodiny nebo klidně celou noc v chladu. Před grilováním vyndejte maso z ledničky a nechte dosáhnout pokojové teploty, aby při grilování nedošlo k teplotnímu šoku. Poté je vkládejte na předem rozehřátý gril.