Něco málo o bylinkách: Červená řepa

Červená řepa je dvouletá rostlina, která v prvním roce tvoří v půdě a zčásti i nad zemí jedlé bulvy. V druhém roce kvete a tvoří semena. Ke konzumaci se používají především podzemní bulvy, avšak jíst se mohou také listy. Jsou zelené a jejich stopky mají výrazně červenou barvu jako samotná bulva řepy. Krvavě červená dužina mladé řepy je jemná, chutná a šťavnatá, naopak starší nebo přerostlá řepa je tuhá a celkově méně chutná.

Červenou řepu známe už od starověku. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Z Římské říše se rozšířila i dále do Evropy a od středověku se pěstovala skoro po celém starém kontinentu. Naleznete ji také v pramenech tradičního lidového léčitelství v Číně i indické Ájurvédy. Původně se jedly hlavně listy, kořen se začal konzumovat až později. Listy se dají použít do salátu, polévek a konzumují se podobně jako špenát. Obsahují pro náš organismus prospěšný beta-karoten, vápník, železo a velké množství vitamínu C a E.

Známé heslo „zdravý jako řepa“ se nepoužívá jen tak. Řepu můžeme zařadit mezi superpotraviny a její pozitiva na lidský organismus jsou velmi bohatá. Díky svému obsahu účinných látek patří mezi suroviny, které se často doporučují i v rámci léčivých a očistných kúr. A čím je tedy červená řepa tak přínosná? Vedle vitamínů C, B a E v ní najdeme množství draslíku, sodíku a vápníku a řadu dalších zdraví prospěšných látek.

Obsažená barviva působí příznivě na kardiovaskulární systém a činnost jater. Červená řepa má močopudné účinky a přispívá k vylučování soli z těla. Podporuje normální funkci žaludku, tvorbu žluči, tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem. Příznivě působí na nervovou činnost, imunitu a zbavování těla škodlivých látek. Má také pozitivní vliv na náš zrak, stav kůže, vlasů a nehtů.

Zapomeňte na příchuť školní zavařené řepy a vyzkoušejte jemnou, nasládlou chuť řepy v mléčném nápoji. Máte za sebou špatný den a potřebujete nakopnout a doplnit energii? Dopřejte si šálek lahodného mléka z červené řepy. Díky vitaminu C a E, draslíku, hořčíku, železu, jódu, manganu, zinku a antioxidantům vás doslova nakopne, zlepší náladu a restartuje organismus. Obsažené sacharidy doplní ztracenou energii.

Šťáva z čerstvé řepy chutná také skvěle. Nebojte se experimentovat a odšťavněte si červenou řepu například s mrkví a pomerančem. Nebo vyzkoušejte salát s pečenou řepou. Výborně chutná také sušená na tenké plátky jako zeleninové chipsy na večer k filmu. V naší nabídce ji najdete v sušené formě ve směsi na přípravu řepového mléka.

CHCI VYZKOUŠET ŘEPOVÉ MLÉKO

Sledujte nás na Instagramu!

🌍 Den Země je tu! Tak co letos oslavit přírodu tím, že si ji pustíme trochu víc k sobě domů? 🌿✨ Tyhle bylinky totiž nejen...
Chrpa🪻☺️ V čajích se používá spíše jako doplňková bylinka, která směs oživí a podtrhne její chuť, než pro svoje účinky. Je...
Jaro je důkaz, že po každé zimě přijde nový začátek. 🌱 Ať už to byla dlouhá zima venku nebo jen ve vaší hlavě, přichází...
🥚 Vajíčka, pomlázka… a co dál? Velikonoce nejsou jen o barvení vajíček a koledování! 🎨🌿 V některých zemích se čtou...
Jarní bylinkové sirupy jsou tady! 🌿 Voňavý bezový a uklidňující meduňkový – dva sirupy, které ti jaro přelijí do...
☕✨ „Čaj nezmění svět, ale možná změní tvůj den.“ Protože někdy stačí jen na chvilku zpomalit, nadechnout se… a nechat se...
☕️ nebo 🍵? Ranní dilema, které zná asi každý. Káva tě nakopne raz dva, ale černý čaj přináší jemnější, ale dlouhodobější...
Chcete si doma vypěstovat vlastní bylinky? 🌿 Na blogu jsme pro vás sepsali tipy pro začínající bylinkáře. 👍 👉 Zjistíte,...
„Ne každý den je dobrý, ale v každém je něco dobrého.“ ✨ Najděte i dnes něco, co vám vykouzlí úsměv. #maminka #zena #žena...

Novinky z Bylincy přímo do vaší schránky

 

 SLEVA 10 %

na Váš první nákup.

 

Stačí se přihlásit k odběru

našeho bylinkového newsletteru

a kód pro 10% slevu je Váš.

 
 
 
 

HOTOVO!

 

Do Vaší emailové schránky

právě míří kupón na 10% slevu.