Něco málo o bylinkách: Maliník obecný
Ostružiník maliník u nás častěji nazývaný jako maliník obecný je až dva metry vysoký keř. Typické jsou dlouhé prutovité výhony pokryté trny. Tmavě zelené listy jsou na spodní straně porostlé stříbřitě šedými chloupky, které jsou nezaměnitelné s jiným podobným keřem. Drobné květy mají bílou barvu a plodem jsou oblíbené sladké maliny. Kvete od června do července. Plody jsou chutné, plné vitamínů a minerálních látek.
Nejoblíbenější jsou sladké plody, které využijete většinou jako čerstvé ovoce nebo na pečení, či výrobu marmelád.
Pro léčebné účely se však sbírají především listy. Ideální je sběr listů z divoce rostoucích keřů. Natrhat si je můžete od května až do podzimu, ale vhodné je hlavně období, kdy rostlina kvete.
Jedná se o medonosnou rostlinu. Včelám poskytuje nektar a pyl.
Zelené listy maliníku jsou nazývány elixírem života a obsahují spoustu tělu prospěšných látek. Zmínit můžeme vitamín C a B12, vzácné organické kyseliny, mnohé živiny, třísloviny, slizovité látky, organické kyseliny a flavony.
Maliník je původní domácí rostlinou v celé Evropě a Asii včetně Japonska. Jeho opravdový význam je však známý teprve až od 19. století. Maliník se vyskytuje prakticky v celém mírném pásmu severní polokoule od nížin až do hor. Nejvíce ho najdeme na slunných místech v lesích, na mýtinách, okrajích luk a strání.
Dnes se rostlina převážně pěstuje v regionech s mírných podnebím, nejvíce však ve východní Evropě (Rumunsko, Bulharsko, Makedonie a další).
Listy jsou výborné na přípravu osvěžujícího čaje s množstvím příznivých účinků. Podporují normální funkci trávicího systému. Maliník je také vhodnou bylinkou pro ženy – poskytuje (před) menstruační komfort a je vhodný v období klimakteria i během poslední fáze těhotenství. Je vhodný při zažívacích potížích. Příznivě působí při horečce díky stimulaci vylučování vody z organismu.
Příprava nálevu – čaje: Jednu až dvě čajové lžičky byliny přelijte 250 ml vroucí vody, nechte louhovat 10-15 minut a poté přeceďte. Nálev se připravuje vždy čerstvý. Pijte dvakrát až třikrát denně.
Nálev ze sušeného listu maliníku má zelenožlutou barvu, příjemnou bylinnou vůni a trochu svíravou, ale rovněž příjemnou chuť.
Malinový čaj lze pít pro jeho příznivý vliv, nebo pouze jako nápoj v rámci denního pitného režimu. Doporučuje však užívání konzultovat s Vaším lékařem.
Malinová tinktura
Tinkturu lze používat při potížích po 10 kapkách 3x denně. Dá se aplikovat také při vnějších problémech na postižené místo. Použít se dá i do koupele.
Připravte si čerstvé malinové listy, kvalitní pálenku a skleněnou láhev. Listy nejdříve důkladně omyjeme a nařízneme. U množství byste se měli řídit poměrem 1:5 – na jeden díl rostliny použijeme 5 dílů alkoholu. Například na 200 g listů potřebujeme 1 litr pálenky.
Omyté a naříznuté listy dáme do sklenice a zalijeme pálenkou cca 1 cm nad listy. Pokud je potřeba, pálenku doléváme. Uzavřenou láhev dáme na tmavé místo a necháme macerovat 14 dní. Průběžně promícháváme. Poté tinkturu přecedíme a skladujeme v tmavé nádobě.
Kloktadlo
Lžíci sušených listů maliníku a ostružiníku nasypte do studené vody, přiklopte pokličkou a mírně povařte zhruba deset minut. Poté sceďte a nechte vychladnout. Několikrát během dne používejte jako kloktadlo na proplachování ústní dutiny.
Zajímavosti
Čaj připravený z listů maliníku se již celá staletí užívá jako lidová medicína.
Přesto o ně nikdy nebyl projeven příliš velký vědecký zájem, což však dalo prostor babkám kořenářkám a lidovému léčitelství. Nespočet generací žen pělo na odvar z listů chválu, a tak si pomalu ostružiník vybudoval pevnou pozici mezi léčivkami.
V lidovém léčitelství se list maliníku používá i k hojení ran, tlumení kolik nebo nemocí horních cest dýchacích.
Sběr je v některých místech dokonce tak sofistikovaný, že na malinové plantáže mohou pouze dobře zaškolení sběrači.
V dávných dobách bylo používání maliníku jako léčiv rostliny velmi zajímavé. Naši předkové v lidovém léčitelství nerozlišovali používání ostružiny a maliníku. Staří Řekové, Číňané a ajurvédští léčitelé používali listy obou keřů za stejným účelem – zevně na rány a vnitřně v čaji na průjem.
Ostružiník maliník se většinou používal jako slabší náhražka ostružiny.
Jak dokládají archeologické vykopávky, maliny znaly již lidé v neolitu. Pěstovat se začaly ale až v 16. století. Dnes je oblíbeným ovocným keřem řady zahrádkářů.