Uklidňující levandule
Levandule původně pochází ze západního Středomoří. Dnes je neodmyslitelně spjatá s Francií, především s oblastí Provence, kde se pěstuje ve velkém. A když si představíte Provence, tak jedině jako nekonečné fialové lány s omamnou vůní všude kolem.
Název této bylinky vznikl ve starém Římě, kde se levandule používala na voňavé lázně, pochází tedy z latinského slovíčka lavare, což znamená mýt se.
U nás se nejčastěji pěstuje Levandule lékařská, která kvete od června do srpna. Vyžaduje sušší a slunné stanoviště. Je to vytrvalý polokeř dorůstající při kvetení až do výšky 100 cm, ale bývá spíše menší. Stonky a listy jsou stříbřitě zelené s nafialověle modrými charakteristicky vonícími květy. Barva květů se liší podle druhů. Může být také bílá, růžová nebo světle modrá.
K léčebným účelům se může použít celá nadzemní část rostliny. Obvykle se sbírají konce květních klasů, a to ihned, když se začnou otvírat první květy. Důležité je skladovat sušenou levanduli na suchém a tmavém místě v dobře uzavřených nádobách, nejlépe ze skla.
Levandule se odpradávna užívá jako bylinka vhodná k normální funkci trávící soustavy a relaxaci.
Čaj a nálev
Lžičku čerstvých či sušených květů přelijte vodou přibližně osmdesát stupňů teplou a nechejte deset minut vyluhovat. Před zalitím doporučujeme květy promnout. Můžete ho také kombinovat s dalšími bylinkami.
Nálev z květů levandule můžete využít také jako pleťovou vodou, která jemně čistí.
Naše oblíbená směs s levadulí → https://www.bylinca.cz/bylinne-caje-plechovky/rodinne-stesti/
Levandule v kuchyni
Při vaření a pečení můžeme použít květy i listy. Pozor si dávejte na použité množství. Díky silnému aroma stačí opravdu jen špetka, aby pokrm získal výraznou vůni a chuť. Výtečná je kombinace s citrusy – do kompotů a marmelád. Květy jsou také tradiční součástí provensálské směsi koření, která se hodí na zeleninu i maso. Báječným pomocníkem v kuchyni je domácí levandulový cukr.
Domácí levandulový cukr
Na domácí levandulový cukr budete potřebovat:
250 g cukru
3 lžičky čerstvě utržených levandulových květů (nebo 1 lžičku sušených)
2 celé snítky levandule
Cukr promícháme s květy, přidáme celé snítky levandule, dáme do sklenice, uzavřeme a necháme na tmavém a suchém místě zhruba 10 dnů. Občas protřepeme. Pokud cukr a květy rozmixujeme, pak se dá cukr použít už po několika dnech. Dobře uzavřený a uskladněný vydrží asi rok.
Hodí se do těsta na nejrůznější moučníky, cukroví, vynikající je i do ovocných salátů, zmrzlin, limonád a do čaje.
Chci se udělat levandulový cukr → https://www.bylinca.cz/jednodruhove-caje/bylinka--levandule-kvet/
Použijme rady našich babiček a levanduli použijte také v domácnosti. Skvěle se hodí na odpuzování šatních molů. Ušijte si látkový pytlíček a naplňte ho sušenými květy. Prádlo Vám i krásně provoní. Nebo můžete levanduli použít na klidnější usínání a spánek a dát si ji vedle polštáře nebo si ušít malý polštářek plný levandule.
Tipy!
Spokojený den - vyzkoušejte relaxaci v podobě levandulové koupele.
Sladké sny - zkuste použít levandulový polštářek nebo levandulový hydrolát, který aplikujete v místnosti, ve které spíte.
Menstruační komfort - můžete využít nahřáté pytlíky s obilninou a příměsí levandule.
Dobře po jídle - levandulový čaj nebo sušená levandule, ve formě koření přimíchaného do pokrmu, je vhodná varianta pro normální trávení.