Zelený čaj China Sencha
Zelený čaj je známý více než 5000 let. Je považován za pravý, skutečný čaj. Největšími producenty zeleného čaje jsou Čína, Japonsko a další země východní a jihovýchodní Asie. Tam také patří k nejoblíbenějším nápojům.
Vyrábí se z lístků čajovníku čínského v mnoha odrůdách. Každá plantáž produkuje v závislosti na nadmořské výšce, srážkových úhrnech a slunečním svitu svůj specifický čaj. Rozlišné aroma pak utvářejí různé typy zpracování. Zelený čaj neprochází, na rozdíl od bílého a černého čaje, procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu.
První sběr čajových lístků z čajovníků probíhá v jarních měsících, tedy od dubna až do konce května. Tato sklizeň je velmi vyhledávaná díky svěžesti prvních lístků. Po sklizni, která se provádí většinou ručně, se ponechají čajové lístky zavadnout. Poté se, pro čínský zelený čaj poněkud netypicky, opakovaně napařují, aby došlo k zastavení oxidace. V Číně se častěji používá pražení na pánvi, díky kterému mají pak čaje lehké kouřové aroma. V případě China Sencha tomu tak není. Po napaření jsou lístečky překládány, sušeny a tříděny.
Sencha se vyznačuje až dva centimetry dlouhými, tmavě zelenými lístky ve tvaru plochých jehliček. Lístky mají svěží, lehce trávovou vůni. Bledě zelenavý až žlutozelený nápoj jemné květinové vůně má chladivou a lehce sladkou chuť na jazyku a příjemnou svěžest. Celkově působí China Sencha svěžím, čistým dojmem.
Přínosy
Dlouhodobé popíjení zelených čajů přináší mnoho zdravotních benefitů. Mimo doplnění pitného režimu poskytuje konkrétně Sencha tělu dostatek antioxidantů, vitaminů a minerálů. Pomáhá navozovat příjemnou náladu. Příznivě působí na správnou činnost vnitřních orgánů a podílí se na harmonizaci duševní i tělesné. Kromě toho pomáhá podporovat trávení, je vhodná k posílení imunitního systému a příznivě působí na naši pokožku. Čaj China Sencha je také vhodný k udržení přirozené hladiny cukru v krvi.
Příprava
Správná příprava je u zelených čajů velmi důležitá. Doporučujeme se držet přiložených návodů a nepřekračovat teplotu vody a dobu louhování. Na přípravu nám postačí 1 až 2 čajové lžičky, které zalijeme 200 ml horké vody. Ideální je, aby voda měla 70°C až 80°C, abychom nespálili všechny účinné látky. Necháme přibližně 2-3 minuty vylouhovat, poté čaj přecedíme a můžeme pít. Na půl litrovou konvici si pak přidáme ještě o lžičku více.
Zelené čaje lze zalít opakovaně. Při každém dalším zalití je vhodné prodloužit délku luhování.
Osvěž se v létě -> https://www.bylinca.cz/cold-hot-brew/ochuceny-caj--sencha-s-citronellou-45g/