Jaké bylinky si vypěstovat doma? Tipy pro začátečníky
Bylinky jsou nejen krásnou ozdobou interiéru, ale také skvělým pomocníkem v kuchyni a přírodní lékárničkou. Pěstování bylinek doma je snadné, nevyžaduje mnoho prostoru a přináší radost i užitek. Pokud s domácím pěstováním teprve začínáte, máme pro vás několik tipů, jak na to.
Jaké bylinky vybrat?
Pro začátečníky jsou ideální bylinky, které nejsou příliš náročné na péči a dobře se jim daří v květináčích na parapetu nebo balkoně. Mezi nejoblíbenější patří:
Bazalka – Rychle roste, má ráda teplo a hodně světla. Je skvělá do salátů, těstovin i na domácí pesto.
Máta – Nenáročná rostlina, která se snadno rozrůstá. Výborná do čajů, limonád i dezertů.
Tymián – Odolná bylina s výraznou vůní, vhodná na maso, polévky a omáčky.
Pažitka – Nenáročná a rychle rostoucí bylina, ideální do pomazánek a salátů.
Rozmarýn – Stálezelená rostlina, která se hodí k pečeným pokrmům a grilování.
Tipy na pěstování
Dostatek světla – Většina bylinek potřebuje alespoň 6 hodin denního světla. Ideální je umístit je na okenní parapet orientovaný na jih nebo západ.
Správná půda – Používejte dobře propustný substrát pro bylinky nebo smíchejte běžnou zeminu s pískem.
Pravidelná, ale střídmá zálivka – Bylinky nesnášejí přemokření. Zalévejte je, když je vrchní vrstva půdy suchá.
Dostatečný prostor – Každá rostlina by měla mít dostatek místa k růstu, proto volte vhodně velké květináče s drenážními otvory.
Pravidelná sklizeň – Průběžné zaštipování podpoří růst nových lístků a bylinky budou hustší.
Jak bylinky využít?
Domácí bylinky můžete používat čerstvé i sušené. Jsou skvělým doplňkem do pokrmů, nápojů i přírodní kosmetiky. Pokud se vám podaří vypěstovat větší množství, můžete si je nasušit nebo zamrazit a využívat je po celý rok.
Pěstování bylinek doma je jednoduchý způsob, jak si dopřát čerstvé suroviny a zároveň si zútulnit domov. Stačí trocha péče a trpělivosti a budete mít po ruce voňavé rostlinky, které potěší vaše chuťové buňky i smysly.