Máme pro vás předvánoční dárek. 🎁 K nákupu nad 500Kč / 20€ od nás dostanete sítko v hodnotě 150 Kč ZDARMA. ⭐

Aromatizace čajů

Přidávání aromat do čaje není výmysl dnešní doby, ale už ve staré Číně, Indii i Japonsku používali např. květy jasmínu, růže nebo lotosu nebo koření do vlhkého čaje, aby zvýraznili jeho chuť. Nejstarší z aromatizovaných čajů je čaj jasmínový.

Proč jsou aromata používána v potravinářství?

- vytvoření speciální chuti.
- vyvážení chuti.
- zesílení existující chuti.
- dodání ztracené chuti.
- standardizace výrobku.

Jejich značení

- čaj aromatizovaný – obsahuje přidané aroma
- čaj ochucený – obsahuje přidané pouze komponenty, nikoli aroma.
- čaj ochucený, aromatizovaný – obsahuje jak komponenty, tak aroma
- čaj ovoněný - do čaje jsou přidávány pouze aromatické květy např. jasmín, které můžou být z čaje vyjmuty nebo v něm zůstávají.

Dnes se aromata u čajů dělí na dva základní druhy: Přírodní aroma a klasické aroma – což je název, který nahradil dříve používaná označení přírodně identická a uměla aromata.

Přírodní aroma – získáváme z přírodních zdrojů, tedy z těch, které se v přírodě běžně vyskytují. Není nutné, aby např. jahodové aroma bylo získávání pouze z jahod, ale můžeme ho získat i z listů, květů. Tyto přírodní zdroje společně vytvoří požadované aroma. Pokud tedy vidíme označení přírodní aroma obsah aromatu z konkrétního přírodního zdroje musí být minimálně 95% aromatické látky. Nevýhody přírodních aromat jsou menší trvanlivost a stabilita, omezení druhů.

Aroma – se vyrábí chemickými procesy, chemickou strukturou jsou totožné s látkami přírodními, jsou však vytvořeny v laboratořích. Mají ale své výhody jako je delší trvanlivost a stabilitu, větší intenzitu vůní a druhovou rozmanitost. A není třeba se obávat, protože náš organismus neohrožují. Jejich nevýhodou někdy až chemická, silná vůně.

Pro aromatizování čajů se používají aromata kapalná, která se dobře váží na čajové lístky. Vzhledem k pracnosti tohoto procesu jsou v současnosti aromatizované čaje vyráběny strojově. Po usušení čajových lístků se na ně sprejují přírodní esenciální oleje získávané z květin nebo z ovoce. Aromatizovat je možné všechny druhy čajů. Kvalita použitých surovin (čaje a esenciálních olejů) je vždy zcela zásadní.

Většina našich čajů je čistě přírodní, bez přidaných aromat. Nově však u nás v nabídce najdete ovocné sypané čaje a porcované čaje, z nich většina z nich obsahuje přírodní aroma. Všechny potřebné informace najdete vždy v popisu u každého produktu.