🐣 Velikonoční doprava jen za 20 Kč! 🐣 Využijte speciální akci – od 10. 4. do 15. 4. nabízíme dopravu na výdejní místa PPL a GLS jen za 20 Kč. 🌿

Aromatizace čajů

Přidávání aromat do čaje není výmysl dnešní doby, ale už ve staré Číně, Indii i Japonsku používali např. květy jasmínu, růže nebo lotosu nebo koření do vlhkého čaje, aby zvýraznili jeho chuť. Nejstarší z aromatizovaných čajů je čaj jasmínový.

Proč jsou aromata používána v potravinářství?

- vytvoření speciální chuti.
- vyvážení chuti.
- zesílení existující chuti.
- dodání ztracené chuti.
- standardizace výrobku.

Jejich značení

- čaj aromatizovaný – obsahuje přidané aroma
- čaj ochucený – obsahuje přidané pouze komponenty, nikoli aroma.
- čaj ochucený, aromatizovaný – obsahuje jak komponenty, tak aroma
- čaj ovoněný - do čaje jsou přidávány pouze aromatické květy např. jasmín, které můžou být z čaje vyjmuty nebo v něm zůstávají.

Dnes se aromata u čajů dělí na dva základní druhy: Přírodní aroma a klasické aroma – což je název, který nahradil dříve používaná označení přírodně identická a uměla aromata.

Přírodní aroma – získáváme z přírodních zdrojů, tedy z těch, které se v přírodě běžně vyskytují. Není nutné, aby např. jahodové aroma bylo získávání pouze z jahod, ale můžeme ho získat i z listů, květů. Tyto přírodní zdroje společně vytvoří požadované aroma. Pokud tedy vidíme označení přírodní aroma obsah aromatu z konkrétního přírodního zdroje musí být minimálně 95% aromatické látky. Nevýhody přírodních aromat jsou menší trvanlivost a stabilita, omezení druhů.

Aroma – se vyrábí chemickými procesy, chemickou strukturou jsou totožné s látkami přírodními, jsou však vytvořeny v laboratořích. Mají ale své výhody jako je delší trvanlivost a stabilitu, větší intenzitu vůní a druhovou rozmanitost. A není třeba se obávat, protože náš organismus neohrožují. Jejich nevýhodou někdy až chemická, silná vůně.

Pro aromatizování čajů se používají aromata kapalná, která se dobře váží na čajové lístky. Vzhledem k pracnosti tohoto procesu jsou v současnosti aromatizované čaje vyráběny strojově. Po usušení čajových lístků se na ně sprejují přírodní esenciální oleje získávané z květin nebo z ovoce. Aromatizovat je možné všechny druhy čajů. Kvalita použitých surovin (čaje a esenciálních olejů) je vždy zcela zásadní.

Většina našich čajů je čistě přírodní, bez přidaných aromat. Nově však u nás v nabídce najdete ovocné sypané čaje a porcované čaje, z nich většina z nich obsahuje přírodní aroma. Všechny potřebné informace najdete vždy v popisu u každého produktu.

Sledujte nás na Instagramu!

Jarní bylinkové sirupy jsou tady! 🌿 Voňavý bezový a uklidňující meduňkový – dva sirupy, které ti jaro přelijí do...
☕✨ „Čaj nezmění svět, ale možná změní tvůj den.“ Protože někdy stačí jen na chvilku zpomalit, nadechnout se… a nechat se...
☕️ nebo 🍵? Ranní dilema, které zná asi každý. Káva tě nakopne raz dva, ale černý čaj přináší jemnější, ale dlouhodobější...
Chcete si doma vypěstovat vlastní bylinky? 🌿 Na blogu jsme pro vás sepsali tipy pro začínající bylinkáře. 👍 👉 Zjistíte,...
„Ne každý den je dobrý, ale v každém je něco dobrého.“ ✨ Najděte i dnes něco, co vám vykouzlí úsměv. #maminka #zena #žena...
Apríl je tady! 🎉 Připravili jsme si pro vás zábavné hádanky, která prověří vaše bylinkové znalosti! 🌱 Které z těchto...
🌸 Jaro je čas nových začátků, svěží energie a rozkvetlých snů. Nadechni se vůně jara, otevři náruč slunečním paprskům a...
Příroda se probouzí a s ní i první jarní poklady! 🌞 Teď je ten pravý čas vyrazit ven a nasbírat si bylinky v jejich...
Lepší než dubajská? No jasně! 🤩 Ta naše moravská je totiž Jako malovaná 🎨🍫. Poctivá čokoláda s podlužáckými ornamenty a...

Novinky z Bylincy přímo do vaší schránky

 

 SLEVA 10 %

na Váš první nákup.

 

Stačí se přihlásit k odběru

našeho bylinkového newsletteru

a kód pro 10% slevu je Váš.

 
 
 
 

HOTOVO!

 

Do Vaší emailové schránky

právě míří kupón na 10% slevu.