Zahřejte se svařákem
Proč si nedopřát příjemnou chuť svařáku ještě dříve než v předvánoční čas? Dobře připravený svařák chutná skvěle a jeho příprava Vám zabere pár minut. Horkým voňavým šálkem pak můžete potěšit svou návštěvu.
Co budete potřebovat:
1 litr červeného vína (vyberte víno, které Vám chutná)
6 polévkových lžic medu nebo cukru (může být i méně, dle Vaší chuti)
2-3 lžičky Svařákového koření Bylinca
200 ml vody
Pomeranč, citron, jablíčko na ozdobu a dochucení.
Do kastrůlku si dejte všechno koření a podlijte 200 ml vody. Začněte pomalu zahřívat na plotně a až začne voda vřít, nechte ji vařit asi 5 minut a občas koření promíchejte (svařák tak dostane výraznější chuť).
Poté přidejte 6 lžic medu, promíchejte s kořením a podlijte červeným vínem. Směs s vínem už jen prohřejte a nevařte.
Svařák zásadně nevařte, přijdete tak o alkohol a to věřím, že nechcete :) Alkohol začíná vyprchat už při teplotě 72 °C a vyšší. Doporučujeme použít kuchyňský teploměr nebo dobře pohlídat dobu ohřevu.
CHCI VYZKOUŠET SVAŘÁKOVÉ KOŘENÍ BYLINCA → Směs: Svařákové koření 160g
Kořeněný karamelový sirup
Náš tip, jak si urychlit přípravu svařeného vína, případně skvělý „jedlý“ dárek, je kořeněný karamelový sirup. Karamelový základ už pak stačí jen smíchat s horkým vínem a máte hotovo.
Na karamelový sirup budete potřebovat:
500 g třtinového cukru (můžeme použít i bílý)
2-3 lžičky Svařákového koření Bylinca
200 ml kvalitního tmavého rumu (může a nemusí být)
100 ml vody
2 citrony
1 pomeranč
Do hrnce nasypte cukr a nechte ho rozpustit na karamel (doporučujeme postupovat velmi opatrně. Karamel se zahřívá na mnohem vyšší teplotu).
Přidejte koření, přilijte vodu, rum a nechte rozvařit. Citrony a pomeranč dobře omyjte, nakrájejte na kolečka a přidejte ke karamelovému základu.
Nechte cca 20 minut probublávat. Odstavte a nechte do druhého dne odležet.
Cukr nasypte do kastrůlku (raději s vyššími okraji) a přilijte dvě lžíce vody. Promíchejte a začněte zprudka zahřívat. Dál už míchat nemusíte. K substanci, která vzniká v kastrůlku, se chovejte opatrně a s dostatečným respektem, karamel totiž dosahuje o dost vyšší teploty než obyčejná vroucí voda.
Cukr nejprve začne pěnit a bublat a pak začne rychle měnit barvu z bílé přes světle hnědou směrem do tmavé. Stáhněte kastrůlek z plotny, když je karamel jemně světle hnědý asi jako slabý čaj. Karamel může rychle zhořknout a nebude dobrý.
Poté opatrně přidejte zbytek vody a pomalu míchejte, dokud se karamel nerozpustí. Přidejte koření a vše společně pozvolna vařte pět minut na středním plameni. Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se rozvoní, začne se z něj kouřit. Přes cedník k vínu přilijte obsah kastrůlku s karamelem a dále už nevařte.
Připravený karamelový sirup můžete přelít do sklenice nebo jiné nádoby a použít na přípravu svařeného vína i později nebo máte milý dárek pro milovníky svařáku.
Svařák z bílého vína
Svařák je možné připravit z červeného, ale i bílého vína. Bílý svařák je lehčí a nemusí se tolik sladit. Připravuje se stejně jako svařák červený, ale je ideální s trochu jiným druhem ovoce. Vyzkoušejte například bílý svařák s grepem.
Co budete potřebovat:
1 l bílého polosladkého vína
1 růžový grep, citron, jablíčko
6 lžic krupicového cukru (nebo podle Vaší chuti)
2-3 lžičky Svařákového koření Bylinca
Grep, citron i jablko dobře omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
Do kastrůlku nasypeme cukr a zhruba dvě lžíce vody a pomalu zahříváme, dokud nevznikne světlý karamel. Poté přilijeme 150 ml vody a dobře promícháme. Přidáme koření a ovoce a společně vaříme aspoň 10 minut. Nakonec přilejeme víno a směs už stačí pouze prohřát zhruba na 70 stupňů.